To WordPress είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα (CMS – Content Management System) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή οποιουδήποτε είδους website. Σύμφωνα μάλιστα με το W3Techs, το 43% των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο χρησιμοποιούν το WordPress. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου του διαδικτύου τρέχει σε WordPress.

Κάνοντας λοιπόν λόγο για κατασκευή ιστοσελίδων, αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι το WordPress έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτόν τον κλάδο. Με αφορμή αυτό, παρακάτω θα δούμε τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του WordPress.

  1. Τα κύρια πλεονεκτήματα του WordPress
    1. Ευκολία στη δημιουργία και τη διαχείριση
    2. Πάρα πολλά themes
    3. Εύκολες ενημερώσεις
    4. Πολλά plugins
    5. Online community-υποστήριξη
  2. Τα κύρια μειονεκτήματα του WordPress
    1. Ευπάθεια-Προβλήματα ασφαλείας
    2. Συνεχείς ενημερώσεις
    3. Κόστος «συντήρησης»
    4. Ταχύτητα φόρτωσης σελίδων
    5. Προβλήματα με το SEO
  3. Σύνοψη

1. Τα κύρια πλεονεκτήματα του WordPress

1. Ευκολία στη δημιουργία και τη διαχείριση

WordPress: Τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το πρώτο και κύριο πλεονέκτημα του WordPress αφορά στην απλότητα και την ευκολία χρήσης και διαχείρισής του. Εν ολίγοις, μία WordPress ιστοσελίδα μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει μέσα σε λίγα λεπτά, ακόμη και χωρίς καμία τεχνική εξειδίκευση. Το μόνο που χρειάζεται ένας  χρήστης είναι ένα domain name και μια υπηρεσία web hosting.

Παράλληλα, οι αναρτήσεις σε μία WordPress ιστοσελίδα είναι πραγματικά ό,τι πιο εύκολο υπάρχει, καθώς το WP παρέχει στους χρήστες έναν απλό και απόλυτα εύχρηστο πίνακα εργαλείων. 

Οι χρήστες λοιπόν μπορούν χρησιμοποιώντας τα ενσωματωμένα εργαλεία του WordPress να προβούν μέσα σε λίγα λεπτά σε όποια ενέργεια επιθυμούν, όπως για παράδειγμα μία ανάρτηση. 

2. Πάρα πολλά themes

Το θέμα είναι το «outer layer» της ιστοσελίδας, το πρόσωπο δηλαδή της ιστοσελίδας. Πιο αναλυτικά, τα themes του WordPress προσφέρουν στους  χρήστες μια σειρά επιλογών για την τελειοποίηση της εμφάνισης και των λειτουργιών μιας ιστοσελίδας.

Με τα themes του WordPress μπορεί ο καθένας να κάνει εναλλαγή μεταξύ οποιουδήποτε αριθμού διαφορετικών στυλ και διατάξεων χωρίς να χρειάζεται να έχει εξειδικευμένες γνώσεις κωδικοποίησης. 

Σημειωτέον πως ο κατάλογος των themes για το WordPress είναι χωρίς καμία υπερβολή τεράστιος. Υπάρχουν δηλαδή πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές, οι οποίες επιτελούν διαφορετικό σκοπό. Χωρίζονται επίσης σε basic, δωρεάν δηλαδή και premium, τα οποία μπορεί κανείς να αποκτήσει πληρώνοντας κάποιο αντίτιμο.

3. Εύκολες ενημερώσεις

WordPress: Τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ένα ακόμη από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του WordPress είναι η ευκολία στις ενημερώσεις. 

Πολλές ιστοσελίδες προκειμένου να ενημερωθούν, χρειάζεται ο ιδιοκτήτης τους να επικοινωνήσει με τον σχεδιαστή της ιστοσελίδας τους, να αφιερώσουν αρκετό χρόνο και να πληρώσουν πολλά χρήματα. Αντιθέτως, μία WordPress ιστοσελίδα ενημερώνεται σε «χρόνο μηδέν».

Συγκεκριμένα, οι ενημερώσεις σε μία WordPress ιστοσελίδα μπορούν να πραγματοποιηθούν με το πάτημα μερικών κουμπιών. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε χρήστης WordPress δύναται εντός ενός μικρού χρονικού διαστήματος να πληροφορηθεί αναφορικά με τις διαθέσιμες ενημερώσεις και να προβεί απευθείας στο update της ιστοσελίδας του. 

4. Πολλά plugins

Τα Plugins είναι τμήματα λογισμικού, τα οποία μπορεί κανείς να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιήσει στη WordPress ιστοσελίδα του. Ενσωματώνονται ουσιαστικά για να προσθέσουν επιπλέον δυνατότητες και λειτουργίες σε μία ιστοσελίδα. 

Ο κατάλογος plugins του WordPress περιλαμβάνει χιλιάδες πρόσθετα μικρά τμήματα κώδικα που έχουν σχεδιαστεί για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών επιτρέποντας της χρήστες να προσθέτουν λειτουργίες όπως καλάθια αγορών, galleries, φόρμες επικοινωνίας και πολλά ακόμα. 

Μέσω των αμέτρητων διαθέσιμων plugins οι κάτοχοι WordPress ιστοσελίδων μπορούν να πουλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες, να δημιουργήσουν μια διαδικτυακή κοινότητα, να αφιερώσουν μέρος της ιστοσελίδας τους για μέλη και συνδρομητές, να δέχονται πληρωμές, να ενισχύσουν την ασφάλειά τους ή ακόμα και να ελέγξουν τον αριθμό λέξεων σε όλα τα άρθρα της ιστοσελίδας τους.

5. Online community-υποστήριξη

Καθίσταται σαφές πως η δημοτικότητα του WordPress είναι τεράστια. Λόγω λοιπόν αυτής της δημοτικότητας έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο community στο διαδίκτυο, το οποίο μπορεί να ειπωθεί πως προσομοιάζει σε ένα εξαιρετικό support team. 

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως αν κάποιος αντιμετωπίζει προβλήματα με τη WordPress ιστοσελίδα του, μπορεί να βρει την κατάλληλη υποστήριξη πραγματικά οπουδήποτε στον ψηφιακό-διαδικτυακό κόσμο. Η online αυτή κοινότητα του WordPress, το οποίο είναι ανοιχτού κώδικα, συμπεριλαμβάνει πάρα πολλούς έμπειρους χρήστες, οι οποίοι δύνανται να βοηθήσουν κάποιον που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη WordPress ιστοσελίδα του.

2. Τα κύρια μειονεκτήματα του WordPress

1. Ευπάθεια – Προβλήματα ασφαλείας

WordPress: Τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η τεράστια δημοτικότητα του WordPress, που αναφέραμε ανωτέρω, έχει και τα αρνητικά της. Όπως και οτιδήποτε άλλο έχει μεγάλη απήχηση στο ίντερνετ, έτσι και το WordPress, αποτελεί συχνά στόχο hacking. 

Πέραν όμως της δημοτικότητας, η ευπάθεια του WordPress που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ασφαλείας, πηγάζει από το γεγονός πως είναι open-source, δηλαδή ανοιχτού κώδικα.

Τόσο τα plugins όσο και τα themes αναπτύσσονται από διαφορετικούς ανθρώπους και εταιρείες και επειδή δεν τα παρακολουθεί κανείς, μπορούν εύκολα να περιέχουν σφάλματα ή κακόβουλες γραμμές κώδικα.

Αυτό λοιπόν σημαίνει πως ακόμα κι αν ο διαχειριστής μιας WordPress ιστοσελίδας έχει ενσωματώσει όλα τα plugins που αφορούν στην ασφάλεια, δεν είναι σίγουρο ότι η εν λόγω ιστοσελίδα θα είναι ασφαλής. 

2. Συνεχείς ενημερώσεις

Τονίστηκε παραπάνω πως οι ενημερώσεις στο WordPress πραγματοποιούνται πάρα πολύ γρήγορα. Παρά ταύτα, το μειονέκτημα του WordPress στο κομμάτι των ενημερώσεων έγκειται στο ότι απαιτεί συνεχώς updates, ώστε να λειτουργεί σωστά και να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Αυτό από μόνο σημαίνει πως απαιτείται η αφιέρωση πολύ χρόνου προκειμένου να ελεγχθεί αν υπάρχουν διαθέσιμες ενημερώσεις. 

Συν τοις άλλοις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιες από τις πολλές ενημερώσεις που κυκλοφορούν να εμπεριέχουν δυσλειτουργίες. Αυτό παρατηρείται και στα plugins κατά τις ενημερώσεις. Ειδικότερα, όσο περισσότερα plugins ενσωματώνει κάποιος στη WordPress ιστοσελίδα του, τόσο περισσότερα προβλήματα συμβατότητας μπορεί να συναντήσει.

3. Κόστος «συντήρησης»

Ένα ακόμη από τα μειονεκτήματα του WordPress το οποίο πολλές φορές αψηφούμε, είναι το κόστος «συντήρησης». Η βασική εγκατάσταση του WordPress είναι δωρεάν, αυτό όμως δε σημαίνει πως δε χρειάζεται να ξοδέψουμε χρήματα για την ιστοσελίδα μας.

Ειδικότερα, στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να προσαρμόσει την WordPress ιστοσελίδα του προκειμένου να καλύπτει τις δικές του μοναδικές ανάγκες και απαιτήσεις, πρέπει να ενσωματώσει διαφορετικά plugins, θέματα και τις αντίστοιχες ενημερώσεις τους. 

Όπως προαναφέραμε, τα plugins και τα themes για το WordPress είναι «αμέτρητα». Όμως, αυτά που μπορούν όντως να κάνουν μία ιστοσελίδα να ξεχωρίζει, είναι τα επί πληρωμή. Το κόστος λοιπόν για μία WordPress ιστοσελίδα μπορεί να μοιάζει μικρό, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι.

4. Ταχύτητα φόρτωσης σελίδων

WordPress: Τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η ταχύτητα φόρτωσης μιας σελίδας, θα μπορούσε να ειπωθεί πως είναι το “άλφα και το ωμέγα», για ένα website. Η φόρτωση λοιπόν των σελίδων στο WordPress είναι πολλές φορές πάρα πολύ αργή.

Ο πρώτος και κύριος λόγος για τον οποίο επιβραδύνεται η φόρτωση σελίδων στο WordPress είναι προφανώς η ενσωμάτωση πολλών plugins. Τα plugins κάνουν εν ολίγοις μία ιστοσελίδα πιο «βαριά» με αποτέλεσμα να καθυστερεί έστω και λίγο η φόρτωση των σελίδων της. Να πούμε βέβαια πως δεν είναι μόνο τα plugins που επηρεάζουν την ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων. Για παράδειγμα, οι μεγάλες εικόνες μπορούν να οδηγήσουν και αυτές στο ίδιο πρόβλημα.

Και πραγματικά η αργή φόρτωση των σελίδων σε ένα website μπορεί τρόπον τινά να οδηγήσει στη μείωση της επισκεψιμότητας, καθώς οι επισκέπτες συχνά εγκαταλείπουν ιστοτόπους που αργούν να φορτώσουν.

5. Προβλήματα με το SEO

Το να ακολουθεί κανείς τους κανόνες του SEO (Search Engine Optimization), να βελτιστοποιεί δηλαδή την ιστοσελίδα του, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και το WordPress είναι γενικά SEO friendly. Ωστόσο, προξενεί πολλές φορές ορισμένα προβλήματα που οδηγούν σε χαμηλότερη κατάταξη των ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα με το SEO στο WordPress πηγάζει από τις κατηγορίες και τα tags, δηλαδή τις ετικέτες. Αν δηλαδή το περιεχόμενο σε μία σελίδα WordPress έχει πάρα πολλά tags ή επισημαίνεται σε πολλές κατηγορίες, η Google το αναγνωρίζει ως διπλότυπο, πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεαστεί αρνητικά το SEO ranking.

3. Σύνοψη

Το γνωστό πλέον σε όλους WordPress, παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα, τα οποία πηγάζουν κυρίως από την ανοιχτού κώδικα φύση του. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του WordPress είναι ότι μπορεί να στηρίξει σχεδόν κάθε μορφή ιστοσελίδας, εξού και βλέπουμε ότι συναντάται σε πάνω από το 1/3 των ιστοσελίδων στον παγκόσμιο ιστό.

Βέβαια, παρά το ότι το WordPress μπορεί να στηρίξει πάρα πολλά είδη ιστοσελίδων, συνίσταται να χρησιμοποιείται για τις πιο απλές εξ’ αυτών.


Εάν λοιπόν ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε τη δική σας ιστοσελίδα, είτε βασισμένη σε WordPress είτε custom made, η Wizy είναι στη διάθεσή σας! Σας συνιστούμε να επισκεφθείτε τη σελίδα μας, αλλά και να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον τρόπο επιθυμείτε, προκειμένου να λύσουμε οποιαδήποτε απορία έχετε και να σας παρέχουμε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Σας συνιστούμε επίσης να μας ακολουθήσετε στα social media Facebook, Instagram, Twitter & Linkedin, έτσι ώστε να μείνετε συντονισμένοι και να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας!