Σε μια πολύ σημαντική αλλαγή για τις επιχειρήσεις, προβαίνει η Google ανακοινώνοντας ότι οι ιστότοποι που δημιουργήθηκαν κάνοντας χρήση των Google Business Profile (πρώην Google My Business) θα απενεργοποιηθούν τον Μάρτιο του 2024. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τη δωρεάν υπηρεσία δημιουργίας ιστοσελίδων, που παρείχε μέχρι πρότινος η Google, και αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο για πολλές επιχειρήσεις που δημιούργησαν τη διαδικτυακή τους παρουσία μέσω αυτής.

Ιστότοποι που δημιουργούνται μέσω Google Business Profile

Οι ιστότοποι μέσω Google Business Profile είναι φιλικές προς το χρήστη ιστοσελίδες που δημιουργούνται απευθείας από το επαγγελματικό προφίλ Google των επιχειρήσεων. Αυτή η υπηρεσία, σχεδιάστηκε εξαρχής για να παρέχει στις επιχειρήσεις έναν απλό, γρήγορο και οικονομικό τρόπο να δημιουργήσουν τον ιστότοπό τους, αντλώντας πληροφορίες απευθείας από το επιχειρηματικό τους προφίλ στη Google. Αυτές οι ιστοσελίδες μπορούσαν να περιλαμβάνουν βασικές λεπτομέρειες της επιχείρησης, όπως περιγραφή, ωράριο λειτουργίας, στοιχεία επικοινωνίας, τοποθεσία και φωτογραφίες. Η πλατφόρμα προσέφερε με αυτό τον τρόπο μια απλή λύση στις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ιστότοπο, για να αποκτήσουν διαδικτυακή προβολή, εξασφαλίζοντας προσβασιμότητα στις πληροφορίες τους, μέσω της Αναζήτησης και των Χαρτών Google.

Γιατί η Google προέβη σε μια τέτοια αλλαγή

H Google δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής επίσημα σε κάποια ανακοίνωση που να εξηγεί τους ακριβής λόγους πίσω από αυτή την απόφαση. Ωστόσο, είναι σαφές ότι όσο το ψηφιακό τοπίο εξελίσσεται, τόσο οι προσδοκίες των καταναλωτών κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο αυξάνονται. Οι δυνατότητες των δωρεάν υπηρεσιών κατασκευής ιστοτόπων ενδέχεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις, κάνοντας την δημιουργία επαγγελματικού ιστοτόπου σε κάποια εναλλακτική πλατφόρμα μονόδρομο. Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι το Google Sites, το οποίο αποτελεί μια ανεξάρτητη δωρεάν πλατφόρμα κατασκευής ιστοσελίδων από την Google, θα παραμείνει ενεργό.

Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις που βασίζονται σήμερα στις καταχωρήσεις Google Business Profile για τον ιστότοπό τους, αυτό συνεπάγεται ότι από τον Μάρτιο του 2024, ο ιστότοπός τους δεν θα είναι πλέον προσβάσιμος. Τα domain που τελειώνουν σε “business.site” και “negocio.site” θα αφαιρεθούν από το πεδίο ιστότοπος στο επιχειρηματικό τους προφίλ. Ωστόσο, το Google Business Profile δεν θα επηρεαστεί. Έτσι, από τον Μάρτιο του 2024, όταν οι χρήστες επισκέπτονται έναν ιστότοπό που έχει δημιουργηθεί μέσω Google Business Profile, θα ανακατευθύνονται στο επαγγελματικό προφίλ της επιχείρησης. Αυτό, όμως, θα ισχύει μόνο μέχρι τις 10 Ιουνίου 2024. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι χρήστες που θα επισκέπτονται έναν τέτοιο ιστότοπό, θα λαμβάνουν ένα σφάλμα με την ένδειξη “η σελίδα δεν βρέθηκε”.

Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν

Ευτυχώς, η ραγδαία ανάπτυξη στον χώρο του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια, μπορεί να προσφέρει πολυάριθμες εναλλακτικές λύσεις στις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από αυτή την αλλαγή.

Μια δημοφιλής και οικονομική επιλογή για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να διατηρήσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο, είναι η κατασκευή ιστοσελίδας μέσω κάποιου συστήματος διαχείρισης περιεχομένου (π.χ. WordPress, Joomla κλπ.). Αυτές οι πλατφόρμες προσφέρουν στο χρήστη, μεταξύ άλλων, ευκολία στη δημιουργία και τη διαχείριση και μεγάλο αριθμό επιλογών μέσα από μια σειρά plugin και προτύπων.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εκείνες που αναζητούν λύσεις προσαρμοσμένες στις εταιρικές τους ανάγκες, μπορούν επίσης, να απευθυνθούν σε κάποια εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων, όπως η Wizy. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να προσφέρει έναν μοναδικό, επαγγελματικής εμφάνισης ιστότοπο με απεριόριστες επιλογές διαμόρφωσης, που να ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις του ψηφιακού κόσμου.

Συμβουλές και επόμενα βήματα για τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις

Εάν η επιχείρησή σας χρησιμοποιεί σήμερα έναν ιστότοπο που έχει δημιουργηθεί μέσω Google Business Profile, θα πρέπει άμεσα, αφού αξιολογήσετε τις ανάγκες της επιχείρησής σας, να δημιουργήσετε έναν νέο ιστότοπο. Σε αυτό το στάδιο, εύλογα τίθεται το ερώτημα «τι είδους ιστοσελίδα χρειάζεστε;». Καθορίζοντας τον σκοπό που θέλετε να εξυπηρετεί η ιστοσελίδα σας, έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε αυτό που πραγματικά σας ταιριάζει μέσα από ένα μεγάλο εύρος επιλογών (π.χ. Corporate, Blog, Ε-commerce κ.α.). Τέλος, για μια επιτυχημένη παρουσία στο διαδίκτυο, εξίσου σημαντικό είναι να προσδιορίσετε και άλλες παραμέτρους, όπως το budget που μπορείτε να διαθέσετε αλλά και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. 

Μόλις ο νέος ιστότοπός σας τεθεί σε λειτουργία, μην ξεχάσετε να ενημερώστε το επιχειρηματικό σας προφίλ στη Google, όπως, και τυχόν άλλες καταχωρίσεις με τη νέα διεύθυνση του ιστότοπού σας. Επίσης, μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τις καμπάνιες διαφημίσεων που ήταν συνδεδεμένες με τον Google Business Profile ιστότοπό σας, ώστε να συνδέονται με έναν διαφορετικό ιστότοπο, πριν από την 1η Μαρτίου 2024.

Η απόφαση της Google να διακόψει τη λειτουργία των ιστοτόπων που δημιουργήθηκαν μέσω Google Business Profile, μπορεί να προκαλεί αναταραχή, ωστόσο αποτελεί μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν και να ενισχύσουν την ηλεκτρονική τους παρουσία. Με την πληθώρα των διαθέσιμων εναλλακτικών επιλογών που υπάρχει σήμερα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η επιχείρησή σας όχι μόνο θα διατηρήσει τη διαδικτυακή της προβολή, αλλά και θα ξεχωρίσει στο διαρκώς εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο.


Εάν λοιπόν ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε τη δική σας ιστοσελίδα, η Wizy είναι στη διάθεσή σας! Επισκεφτείτε τη σελίδα μας ή επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον τρόπο επιθυμείτε, προκειμένου να λύσουμε οποιαδήποτε απορία έχετε και να σας παρέχουμε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Ακολουθήστε μας στα social media Facebook, Instagram, Twitter & Linkedin και μείνετε συντονισμένοι μαθαίνοντας πρώτοι τα νέα μας!